YOUR PARTNER IN TECHNOLOGY! SPECIALIST IN SOUND, LIGHT, VISION AND CONTROL
B&R design BV. Europasingel 19, 7681NA VROOMSHOOP.
+31 (0)546646025.
info@br-design.nl.

Introductie KerkTV in beeld

In 2012 stopte de KPN met de oude en vertrouwde “kerktelefoon”. Vanaf die tijd is de kerktelefoon overgegaan in “KerkRadio” dat via het internet bij de mensen thuis gepresenteerd werd. Vanaf die periode hebben een groot aantal kerken naast KerkRadio ook geïnvesteerd in KerkTV. Voor de kerkradio luisteraars is de aanvulling met beeld een welkome aanvulling die hun nog meer beleving geeft met de eredienst in hun plaatselijke kerk. Als B&R design hebben we met onze Smart Control invulling de afgelopen jaren al ruim 50 kerken mogen voorzien van onze eenvoudig bedienbare KerkTV oplossingen.

April 2020 – KerkTV in de hoogste versnelling

Momenteel zijn we in een wereldwijde crisis beland vanwege het coronavirus en kerken mogen niet meer bezocht worden. Er worden alternatieven bedacht om toch de eredienst voort te zetten en de broeders en zusters die thuis moeten blijven te bereiken.


Er worden “snelle” en “tijdelijke” oplossingen bedacht met camera’s, video streamers naar Youtube of Facebook. De bestaande platforms Kerkomroep en Kerkdienstgemist kunnen met moeite hun klanten voorzien van een werkende live verbinding. Dus het is KerkTV in de hoogste versnelling.

Bent u bezig met een dergelijke invulling en op zoek naar de juiste middelen voor een KerkTV opstelling? Op deze pagina proberen we u op weg te helpen in de technieken en mogelijkheden. We mogen spreken van een jarenlange ervaring op dit gebied en wij beschikken over de juiste middelen om u een betrouwbaar, bedienbaar en betaalbare oplossing te beiden. Om u een idee te geven van de kosten die gemoeid zijn met KerkTV hebben we een aantal configuraties voor u uitgewerkt.

De opbouw van een KerkTV systeem

Bij het opzetten van een KerkTV systeem gaan we als eerste bekijken hoe de opzet van uw kerkdienst of viering is ingericht. In Protestantse kerken worden vaak vanuit een computer liederen weergegeven op schermen en displays. Dit wordt vaak gedaan door vrijwilligers uit de gemeente met een technische achtergrond. In de Katholieke parochies is dit niet het geval en mist vaak deze schakel met vrijwilligers voor eventuele bediening. In ons advies splitsen we onze kerksystemen dan ook vaak op in de onderstaande twee categorieën.

Opzet voor kerkTV met één camera

De meest eenvoudige oplossing is de uitvoering met één camera. Het camerabeeld en het audiosignaal uit de kerk wordt hierbij rechtstreeks gekoppeld met een KerkTV zender of er wordt al rechtstreeks uit de camera een videostream verzonden.

Opzet voor kerkTV met meerdere camera’s en videomixer

Bij deze opstelling worden de camera’s en de computer voor de weergaven van de liederen aangesloten op een videomixer. Deze videomixer beschikt over twee onafhankelijke uitgangen. Hierdoor kunt u in de kerk hoofdzakelijk de computer weergeven en op de andere uitgang meer camerabeelden schakelen voor de mensen thuis.

Camera keuze

Bij een KerkTV systeem is de camera de eerste schakel in de keten. De camera’s die we gebruiken voor KerkTV komen uit “video conference” en “broadcast” applicaties. Deze camera’s beschikken over een PTZ (pan/tilt/zoom) bediening, autofocus en automatische belichting en een uitstekende beeldkwaliteit in Full HD. De nu nieuwe 4K camera’s zijn prachtig, maar echt niet noodzakelijk voor KerkTV. Afhankelijk van de verschillende KerkTV invullingen maken we gebruik van de onderstaande drie merken camera’s. 

Lumens VC-A50P:
1080p50 / 20x zoom / IP / PoE
Lumens VC-A51A:
1080P50 / 20x zoom

Axis V5915:
1080p50 / 30x zoom / IP
Axis V5914: 
720p50 / 30x zoom / IP

Avonic CM70 IP:
1080p50 / 20x zoom / IP / PoE
Avonic CM40:
1080p50 / 20x zoom

Met deze drie merken bieden wij de juiste kwaliteit en betrouwbaarheid. Uiteraard zijn wij ook continue op zoek naar betaalbare alternatieven. Op internet zijn Chinese varianten van deze camera’s te vinden voor soms spectaculaire prijzen. We weten dat er in de KerkTV branche gebruik gemaakt wordt van deze camera’s. Om een eerlijk vergelijk te krijgen hebben wij deze camera’s dan ook opgenomen in onze vergelijkingstabel. We organiseren met enige regelmaat een camera shootout waarover op onze website meer informatie.

In de onderstaande tabel hebben we een aantal belangrijke functies en informatie van deze camera’s naast elkaar gezet. Hiermee bepalen we o.a. welke camera geschikt is voor uw gewenste situatie. Voor systemen met één camera is de streaming optie van belang, dit is echter niet nodig wanneer er een videomixer wordt gebruikt.


Videomixer keuze

Wanneer u meerdere camera’s wilt gaan gebruiken en/of een computer wilt toevoegen zal er een HD videomixer gebruikt moeten worden. We gebruiken hiervoor de HD mixers van Blackmagic Design. Deze fabrikant heeft een aantal modellen videomixers die we gebruiken in onze KerkTV systemen. Uit de ATEM serie gebruiken we de volgende modellen.

Blackmagic ATEM Mini & Mini ProEen verassend product met veel functionaliteit. De videomixer heeft vier HDMI inputs en een HDMI output. Deze output kan met het Pro model rechtstreeks gestreamd worden en er kan via USB-C worden opgenomen.


Omdat deze mixer maar één video uitgang heeft gebruiken we deze voor de situaties waarbij geen beelden in de kerk getoond hoeven te worden en er dus alleen beeld naar KerkTV gestuurd wordt. Omdat we de videomixer bedienen via onze Teco applicatie is deze op handige wijze ingebouwd in onze Smart Control unit.

Blackmagic ATEM Television Studio HD

In de setup waarin er met projectie van liederen in de kerk gewerkt wordt maken we gebruik van de BM ATEM Television Studio HD, deze beschikt namelijk over een extra AUX uitgang. Hiermee is het mogelijk om de videomixer als basis voor KerkTV te gebruiken en tegelijkertijd de tweede AUX uitgang naar de beamers of displays in de kerk te sturen.

Deze mixer heeft tevens een simpele knoppen bediening en een display aan de voorzijde. Met de knoppen kan de gewenste “bron” gekozen worden en omgeschakeld worden naar “live” beeld met de “Auto” knop. De vaak gebruikte “tussen-stand” met de T-bar is hierbij niet mogelijk. Omdat we ook hier de videomixer bedienen via onze Teco applicatie kan deze in de achtergrond weg gebouwd worden in een regiemeubel.

Streaming & Recording

In het algemeen is de bedoeling van een KerkTV systeem om het beeld en geluid vanuit de kerk naar de kijkers thuis te brengen. Het beeldsignaal van de camera’s en/of computer met de liederen wordt samen met het audiosignaal via een “streaming device” naar internet verstuurd. Dit kan naar een eigen platform of Youtube account maar een betere oplossing is om gebruik te maken van een van de bestaande “KerkTV platforms” in Nederland, dit zijn sIKN (kerkomroep) en Kerkdienstgemist. Zij bieden een veilig en eenvoudige omgeving waarin zij de kerkdiensten bereikbaar maken voor de kijkers thuis.

YouTube of Facebook

Erg populair op dit moment tijdens de Coronacrisis. Met eenvoudige middelen is er een stream op te zetten naar deze platforms. U gaat in deze platforms wel op in de massa en er is veel afleiding en reclame. Een koppeling vanaf uw website is dan ook wel gewenst. Ook enige kennis om dit allemaal te beheren is zeker noodzakelijk.

sIKN / Kerkomroep

Bij sIKN maakt men gebruik van een in eigen beheer ontwikkelde streaming encoder, deze ”kerkTV zender” realiseert twee streams naar hun eigen platform, er is een aparte audiostream voor de audioluisteraars en een audio/videostream voor KerkTV in HD.
De encoder kan in 1080P50 / 5Mbps een hoge kwaliteit stream uploaden. Tevens kan er op een USB stick een lokale opname gemaakt worden. www.kerkomroep.nl


Kerkdienstgemist

Bij kerkdienstgemist ligt het iets anders, daar kun je gebruik maken van bestaande streaming encoders van zoals van de merken Terradeck, Datavideo, Magwell en Avonic. Deze encoders worden ingericht om hun livestream naar het platform van Kerkdienstgemist te streamen. In deze situatie valt de “Kerk zender” dus onder eigen beheer. Afhankelijk van de gekozen encoder kan er gestreamd en tevens lokaal opgenomen worden. Wel wordt geadviseerd om de stream upload snelheid niet hoger te zetten dan 2Mbps. www.kerkdienstgemist.nl

Eenvoud in bediening?

Bij een professioneel KerkTV systeem is nogal wat apparatuur gemoeid die bediend moet worden met afstandsbedieningen, controllers of software. Dit maakt de bediening er vaak niet eenvoudig op en lijkt het systeem alleen bedienbaar te zijn door techneuten.
De video apparatuur kan worden bediend door de standaard beschikbare controllers en PC software. De onderstaande mogelijkheden worden meestal in de professionele sector hiervoor gebruikt …. o.a. Atem Software voor op de PC, Sony PTZ camera remote en Datavideo interface voor SE1200 mixer

Professionals kennen deze apparatuur en maken gebruik van de beschikbare functies. Echter, de vele mogelijkheden en complexe bediening kan er voor zorgen dat u geen mensen kunt vinden binnen uw kerk die dit kunnen of willen gaan bedienen.

Om deze drempel te verlagen en het systeem een stuk eenvoudiger te kunnen bedienen is door ons een “Smart Control” systeem ontwikkeld waarmee alle apparatuur bediend wordt. In de praktijk blijkt namelijk dat het aantal functies die gebruikt worden voor KerkTV zich beperkt tot 10% van de aangeboden mogelijkheden op deze apparatuur.

“Smart Control” systeem

Het “Smart Control” systeem bestaat uit een speciale controller welke de bediening overneemt voor alle audiovisuele apparatuur. De benodigde functies worden in een duidelijke WEB interface aangeboden op een 10” Tablet waarmee het systeem bediend kan worden. Naast de bediening van de camera’s en videomixer kan ook andere audiovisuele apparatuur bediend worden.

Smart Control

In de afgelopen jaren is onze Smart Control oplossing al succesvol toegepast in zo’n 30 kerken. Inmiddels is de applicatie beschikbaar voor de meeste denkbare situaties. De mogelijkheden van de controller lijken onbeperkt, zo is onlangs de functionaliteit voor het bedienen van LED (RGBW) verlichting toegevoegd via het DMX512 protocol. Omdat dit systeem gekoppeld kan worden aan internet is het voor ons mogelijk om op afstand service te verlenen.

Remote Support

Via de beveiligde “Teco Route” server beschikken we over een remote toegang tot ons Smart Control systeem. Deze veilige “Remote Support” is een welkome oplossing om bij eventuele problemen snel hulp te kunnen bieden. Met deze tool kunnen we configuraties van de gebruikte apparatuur controleren en eventueel aanpassen, zelfs programmeren op afstand is hiermee geen probleem. Het spreekt voor zich dat deze service veel reistijd zal besparen.

Smart Console

Bediening van de PTZ functie van de camera’s

Met de vier knoppen rechtsboven kiest u een van de camera’s, daarna kunt u deze camera bedienen met de joystick. Erg handig voor live situaties of voor het maken van presets.

Bediening van de ATEM videomixer

De functies die in de praktijk gebruikt worden zijn nu beschikbaar onder een aantal knoppen. Camera’s en andere videobronnen kunnen geselecteerd worden
en met de T-Bar van Preview naar Live geschakeld worden. Ook is hierbij de veel gebruikte “tussenstand” mogelijk waarbij de liederen getoond worden in een camera achtergrond. Met vier knoppen links boven is de 2e uitgang van de mixer (AUX) bedienbaar voor de beelden naar projector of displays.


Smart Console uitvoeringen

De ontwikkelde techniek is verwerkt in een aantal modellen. Van vaste opstelling tot mobiele set.

U kunt zelf bepalen welk model het beste past in uw situatie.

Smart Control

Smart Control / SC-2

Smart Console / SC-3

Smart Console / SC-4

KerkTV Setup 1: Registratie met 1 Camera & Smart Control

In deze opzet word ter één camera geplaatst waarvan het beeld rechtstreeks uitgezonden kan worden naar YouTube, Facebook of een van de KerkTV platforms. De camera heeft een HD-SDI of HDMI uitgang die ook op een aanwezige video encoder aangesloten kan worden. Deze setup is dus de meest eenvoudige opzet voor KerkTV en maakt het mogelijk om uw kerkdienst of viering beschikbaar te maken voor uw kerkleden thuis.

Met deze PTZ HD camera kunnen 10 presets ingesteld worden om de activiteiten in beeld te brengen. De camera beschikt over de mogelijkheid een RTMP stream naar internet te sturen. Het is hierbij van belang dat het bestaande audiosignaal vanuit de kerk op de camera wordt aangesloten. Optioneel kan het beeldsignaal uit de camera ook nog gebruikt worden voor weergave op een display in een bijzaal.De bediening van de camera wordt gedaan via de Smart Control set, hiermee is de camera bedienbaar via een 10” Tablet. Hierbij wordt het beeld van de camera in “snapshot” mode op het touchscreen weer gegeven. Geen live stream maar wel functioneel om te zien of de camera het gewenste beeld doorgeeft. 

De opstelling met één camera heeft een extra aandachtspunt, namelijk het schakelen tussen de presets. De door ons geselecteerde camera’s voor deze opstelling beschikken over de mogelijkheid het camerabeeld te “bevriezen” bij een preset wisseling en/of de mogelijkheid om de “PTZ time” tussen twee presets in te stellen. Bij de laatste optie draait de camera heel rustig naar de volgende preset. Beide opties maken het beeld wat prettiger om naar te kijken.In het tabblad “Presets Maken” kunt u de 10 presets oproepen en de camera positie aanpassen met de pijltjes toetsen.
Is de juiste preset gemaakt dan kan deze opgeslagen worden met de rode “Store” toetsen aan de rechterzijde.


In het tabblad “Preset Namen” kunt u elke preset van een naam voorzien. Deze naam wordt dan in de preset toets weergegeven.

Deze setup bestaat uit de volgende componenten:
 • 1x Lumens VC-A50P PTZ camera met auto iris/focus lens,
  programmeerbare presets in HD beeldkwaliteit  (1080p50,720p50).
  IP Control / PoE & Streaming setup met o.a. RTMP stream.
 • 1x Wandsteun voor montage van de camera.
 • 1x Kabelset naar camera bestaande uit RG59, CAT6 en Audio kabel .. 30m.
 • 1x   Kabelset CAT6 UTP kabels .. 1m (2x) / 3m (1x).
 • 1x   Smart Control set voor bediening van de camera d.m.v. 10” Tablet.
 • 1x   Teco Route remote support (1e jaar).

Kerk TV Setup 1 …….….Bel voor actuele prijzen en beschikbaarheid. 0546-646025

Voor bovenstaande setup heft u een goede internet verbinding nodig (Upload > 5 Mbps).

Bijkomende kosten:

 • Verzendkosten en/of installatie op locatie.
 • Abonnement voor Kerkomroep of Kerkdienstgemist.
 •  Indien nodig een KerkTV zender / Encoder.

KerkTV Setup 2: Registratie met  2 Camera’s, Videomixer & Smart Control

In deze opzet worden er twee camera’s geplaatst waarvan het beeld wordt aangesloten op de videomixer (Blackmagic ATEM Mini Pro) in de Smart Control unit. De Mini Pro zorgt ervoor dat er uitgezonden kan worden naar YouTube, Facebook of een van de KerkTV platforms. Ook kan de kerkdienst of viering opgenomen worden op een USB stick.Er is de mogelijkheid om een laptop via HDMI op de videomixer aan te sluiten zodat er ook informatie van bijvoorbeeld een Power Point kan worden weergegeven.


Deze setup biedt u dus meer mogelijkheden dan de basis set, maar blijft nog steeds eenvoudig in bediening. Met 5 presets per camera en de optie om een laptop te selecteren heeft u extra mogelijkheden om de live uitzending nog aantrekkelijker te maken.

Een KerkTV systeem met meerdere camera’s kan door ons zodanig geconfigureerd worden dat bij het selecteren van de volgende preset er altijd een “tussen beeld” geschakeld wordt. U ziet dus geen draaiende camera’s alleen maar vloeiende camera wisselingen.


Optioneel … Wilt u dit systeem uitgebreider bedienen dan is er de optie om een display aan te sluiten op de Blackmagic videomixer. Hierop ziet u dan de camerabeelden en beeld van een eventuele aangesloten laptop. In combinatie met het touchscreen display voor de bediening heeft u dan een compacte regie set voor kerkTV.

Deze setup bestaat uit de volgende componenten:
 • 2x Lumens VC-A50P PTZ camera met auto iris/focus lens,
  programmeerbare presets in HD beeldkwaliteit (1080p50,720p50).
  IP Control / PoE
 • 2x Wandsteun voor montage van de camera.
 • 2x Kabelset naar camera bestaande uit RG59, CAT6 en Audio kabel .. 30m.
 • 1x Kabelset CAT6 UTP kabels .. 1m (2x) / 3m (1x).
 • 1x Smart Control set voor bediening van de camera d.m.v. 10” Tablet.
 • 1x Blackmagic ATEM Mini Pro videomixer / streamer / recorder.
 • 1x Teco Route remote support (1e jaar)


Kerk TV Setup 2 …….….Bel voor actuele prijzen en beschikbaarheid. 0546-646025

Voor bovenstaande setup heft u een goede internet verbinding nodig (Upload > 5 Mbps).

Bijkomende kosten:

 • Verzendkosten en/of installatie op locatie.
 • Abonnement Kerkomroep of Kerkdienstgemist.
 • Indien nodig een KerkTV zender / Encoder.
 • Optie – 10” Multidisplay

KerkTV Setup 3: Registratie met 2 Camera’s, Videomixer & Smart Control

Net als in setup 2 worden er twee camera’s geplaatst echter nu worden deze aangesloten op de Blackmagic ATEM Television HD.
Deze videomixer heeft géén streaming mogelijkheden, maar wel een tweede AUX uitgang zodat er onafhankelijk van de video uitgang naar KerkTV beeld geschakeld kan worden in de kerk. Deze invulling is dus voor de kerken die liederen weergeven middels beamers en displays.

Voor streaming en opnames hebben we in deze opzet een losse encoder toegevoegd.
Deze zorgt ervoor dat er uitgezonden kan worden naar YouTube, Facebook of een van de KerkTV platforms.
Ook kan de kerkdienst of viering opgenomen worden op een USB stick.

Dit systeem is zodanig ingericht dat er twee computers kunnen worden aangesloten en maximaal 4 camera’s. Met de hiernaast afgebeelde touchscreen applicatie bediend u op eenvoudige wijze de camera presets, de videomix voor het beeld naar KerkTV en bepaald uw elk beeld er in de kerk getoond wordt. De touchscreen applicatie voorziet ook in de mogelijkheid om camera presets te maken en op te slaan.

Aan de ATEM Television HD videomixer is een 22” display gekoppeld waarop de “Multiview” van de videomixer met alle camerabeelden wordt weergegeven. Deze wordt gebruikt als regie monitor.

Deze setup bestaat uit de volgende componenten:

 • 2x Lumens VC-A50P PTZ camera met auto iris/focus lens,
  programmeerbare presets in HD beeldkwaliteit (1080p50,720p50).
  IP Control / PoE
 • 2x Wandsteun voor montage van de camera.
 • 2x Kabelset naar camera bestaande uit RG59, CAT6 en Audio kabel .. 30m.
 • 1x Kabelset CAT6 UTP kabels .. 1m (2x) / 3m (1x).
 • 1x Smart Control set voor bediening van de camera d.m.v. 10” Tablet.
 • 1x Blackmagic ATEM Mini Pro videomixer / streamer / recorder.
 • 1x Display 22” voor weergave ATEM Multiview
 • 1x Teco Route remote support (1e jaar)


  Kerk TV Setup 3 …….…. Bel voor actuele prijzen en beschikbaarheid. 0546-646025

   

  Voor bovenstaande setup heft u een goede internet verbinding nodig (Upload > 5 Mbps).


  Bijkomende kosten:

 • Verzendkosten en/of installatie op locatie.
 • Abonnement Kerkomroep of Kerkdienstgemist.
 • Indien nodig een KerkTV zender / Encoder.
 • Converters naar beamer en/of displays.
 • Smart Console SC-2 hardware paneel met joystick en T-bar.

Maatwerk: Meubel voor de Techniek

Door de jaren heen hebben we diverse kerken voorzien van apparatuur en hierbij geassisteerd bij het uitwerken of bouwen van een meubel voor de audiovisuele apparatuur. Wanneer u gebruik maakt van onze KerkTV systemen verstrekken wij kosteloos een aantal werktekeningen van onze basis modellen. Heeft u speciale wensen voor een meubel dan kan dit tegen het normale uur tarief voor u ontworpen en getekend worden.Met deze tekeningen kunt u zelf aan de slag om een meubel te bouwen, binnen de kerk gemeenschap is vaak wel een timmerman aanwezig die zich hierover wil ontfermen. Heeft u niet de mogelijkheden om de bouw in eigen beheer dit te realiseren dan kunnen wij dit meubel ook voor u bouwen. Wij hebben in samenwerking met een meubelmaker en een interieurbouwer de mogelijkheden in huis om het meubel in diverse uitvoeringen voor u te fabriceren. De uitvoering varieert van gelakte uitvoering met HPL werkblad tot een klassieke hardhout uitvoering in de door u gewenste houtsoort & kleur.

Stroom & internet voorzieningen

Wanneer het meubel door ons geleverd wordt zal het tevens voorzien worden van kabelgoten en stroom voorzieningen. Een dergelijke installatie heeft al gauw een 15 tal stopcontacten nodig voor alle apparatuur. Hierbij zal een deel van vaste 230V voorzien worden en een deel van een geschakelde 230V.

Voor de installatie zal dus een 230V groep beschikbaar moeten zijn met voldoende vermogen en liefst vrij van andere gebruikers. Tevens zal de internet verbinding naar het meubel gebracht moeten worden om daar via een netwerkswitch verdeeld te worden.

Referentie projecten

Als sinds 2004 worden door ons kerken uitgerust met beamers en camera’s, in de eerste jaren was de komst van een beamer in de kerk een hele revolutie. Maar deze moderne invulling waarbij de liederen geprojecteerd werden is ook door de oudere generaties goed ontvangen. De acceptatie van deze nieuwe middelen heeft ervoor gezorgd dat de beamer inmiddels ook gebruikt wordt voor foto’s en filmpjes.

Sinds de introductie van HD Televisie is door deze ontwikkeling ook op het vlak van camera registratie het een en ander veranderd, inmiddels is het prijstechnisch zeer interessant om dit soort kerk installaties digitaal in plaats van analoog in te vullen. Dit betekend dat er maximaal gebruik gemaakt kan worden van de digitale / HD mogelijkheden van beamers, displays, camera’s en videomixers. De afgelopen jaar hebben we een aantal kerken al mogen voorzien van deze nieuwe technieken. Hieronder een paar voorbeelden:

Boomhofkerk te Gramsbergen

Deze historische kerk gebouwd in 1878 heeft prachtige grote ramen, de opstelling met beamers was hier dan ook het grote vraagstuk. Na een tweetal proefopstellingen is er gekozen om een drietal 60” displays te monteren. Door deze invulling hebben we geen noemenswaardige inbreuk hoeven te doen aan de inrichting van de kerk.

De AV installatie in deze kerk bestaat uit twee Sony HD camera’s en gecombineerd met een Easyworship PC welke als bronnen aangesloten zijn op de BlackMagic Production Studio mixer.  De bekabeling voor deze installatie bestaat hoofdzakelijk uit coax kabel waarover de SDI signalen van camera’s en naar de displays worden gedistribueerd. De bekabeling is door een enthousiaste groep vrijwilligers gemonteerd en netjes weggewerkt in diverse wand en plintgoten. Ook de bijzalen naast de kerk worden d.m.v. het HD-SDI signaal voorzien van beeld en geluid op een 60” display. De signaal distributie over HD-SDI biedt in deze opzet veel voordelen.


De videomixer heeft twee aparte uitgangen, de hoofduitgang wordt gebruikt voor de verbinding naar KerkTV, de ander uitgang is voor de weergave in de kerk. Hiermee kan men bijvoorbeeld tijdens de preek de mensen thuis van live beelden voorzien terwijl in de kerk de displays het thema van de preek weergeven.

De installatie is voorzien van het Smart Control systeem, door het inschakelen van de 230V bij de koster wordt deze puls doorgezet via de centrale besturing en schakelen alle apparaten automatisch aan of uit. Vanaf dat moment is het systeem te bedienen via de iPad.

RK Parochie Sint Joris Eindhoven

Bij deze gemeente was de vraag naar een eenvoudige invulling voor kerkTV.

De eenvoudige bediening door het Smart Control systeem was een welkome oplossing.

Omdat men een goede beeldkwaliteit wenste was er de keuze gemaakt voor KerkTV in de HD kwaliteit. Als camera is er de iSmart AMC-K2001 geplaatst in combinatie met het Smart Control systeem waarbij het camerabeeld naar KerkTV ook zichtbaar is op de tablet PC. In het voor traject werd de bekabeling set en de montage beugel voor de camera al vooruit gestuurd en geïnstalleerd door een aantal vrijwilligers. Daarna was het plaatsen van de camera en de besturing in één middag gerealiseerd.

Camera Control

Omdat tijdens de installatie in november 2014 de HD zender nog niet leverbaar was heeft men tot begin april gebruik gemaakt van de SD uitgang van deze camera en de gewone KerkTV zender in SD kwaliteit.
De upgrade naar de HD KerkTV zender kon eenvoudig gerealiseerd worden door de HD uitgang van de camera aan te sluiten op de nieuwe HD zender.

Bekijk de diensten in HD:
http://www.kerkomroep.nl/?mp=21304

Hervormde Gemeente te Vriezenveen

Deze gemeente was in 2011 een van de eersten met een HD camera invulling. De kerk is voorzien van een tweetal beamers en twee 55” displays waarop de liederen worden weergegeven. In November 2016 is er een 3e Sony HD camera geplaatst en is het Smart Control systeem uitgebreid met de SC-2 remote. Men maakt hier dus al jaren succesvol gebruik van het Smart Control systeem.

In deze opstelling is de BM Atem Production Studio gebruikt, deze videomixer heeft naast de mix voor kerkTV een aparte AUX uitgang voor heb beeld op de beamers en displays in de kerk. Het beeld naar kerkTV wordt tevens doorgezet naar de zalen achter de kerk zodat de dienst daar ook te volgen is.

Bekijk de diensten in HD:
http://www.kerkomroep.nl/?mp=21257

GKV De Koningshof te Leusden

Voor de GKV gemeente De Koningshof in Leusden mochten wij het bestaande geluidsysteem upgraden en de complete invulling leveren om kerkTV mogelijk te maken.

Men koos voor het Smart Control systeem waarbij een drietal HD camera’s werden geplaatst in de kerk. De beelden worden samen met de Easyworship computer gemixt naar een video stream via sIKN naar de mensen thuis. De extra uitgang op de videomixer wordt gebruikt voor de beelden in de kerk die worden weergegeven via de projector en een 60” display achter in de kerk. De camera’s, videomixer en displays worden centraal bediend met de “Smart Console”. Deze opstelling staat opgesteld onder de galerij in een speciaal op maat gemaakt meubel. Van hieruit heeft men een goed overzicht en kan men ongestoord de dienst begeleiden met de juiste liederen en beelden.

Bekijk de diensten in HD:
http://www.kerkomroep.nl/?mp=12325

RK Elisabethkerk te Grave

Omdat de invulling verdeeld is over twee gedeelten in de kerk zijn er twee Axis V5915 camera’s geplaatst. De camera voor in de kerk wordt gebruikt voor de vieringen in het weekend, de andere camera verder in de kerk wordt voor de dagelijkse vieringen gebruikt. Bij speciale diensten kan men beide camera’s gebruiken.

In de meeste gevallen gebruikt men dus één van de twee camera’s tijdens de dienst. Door de “rustige” Pan/Tilt beweging van deze Axis camera is het beeld goed te volgen door de kijkers thuis.

Daarnaast heeft men deze camera’s ook in gebruik als bewakingcamera’s. Hiervoor is er een speciale CCTV mode die via de Smart Control applicatie geselecteerd kan worden.

Hiermee is de camera installatie 24/7 functioneel in gebruik.

Bekijk de diensten in HD:
http://www.kerkomroep.nl/?mp=21547

Sionskerk te Zeist

Wijkgemeente De Bron in Zeist (Sionskerk) koos voor het Smart Control systeem en samen met de lokale installateur “van Schaik” uit Zeist werd de installatie tot stand gebracht. Omdat deze kerk minder geschikt is voor projectie zijn er een tweetal 60” displays voor in de kerk geplaatst waarop de liederen en in sommige gevallen de camerabeelden getoond worden.
De camera’s, videomixer en displays worden centraal bediend met de “Smart Console”.


Deze opstelling staat opgesteld op de galerij naast het orgel. Van hieruit heeft men een goed overzicht en kan men ongestoord de dienst begeleiden met de juiste liederen en beelden.

Bekijk de diensten in HD:
http://www.kerkomroep.nl/?mp=10515

Technische vraagstukken

Op het gebied van KerkTV zijn een aantal keuzes erg belangrijk voor de juiste invulling van het systeem. Om hier enige helderheid te verschaffen hebben we diverse vraagstukken voor u uitgewerkt zodat u in uw situatie de juiste keuzes kunt maken.

B&R Design – Uw Partner in Techniek